Haiti Depremi Operasyonu

22 Ocak 2010

HAİTİ DEPREMİ ARAMA KURTARMA OPERASYONU

Haiti Depremi’nde enkaz altında 5 kişiye canlı olarak ulaşan GEA Arama Kurtarma Grubu, 22 Ocak tarihinde yurda dündü. Depremin 105. saatinde Arielle Cassandra Ely isimli 7 yaşındaki bir kız çocuğu ile Lamy Jasme isimli 33 yaşında bir erkek kazazedeyi enkaz altından canlı olarak kurtaran ekip, devam eden çalışmalar sonrasında depremin 108. saatinde 41 yaşında Mireille Boulos Dittmer ismili bir bayan, 125. saatte Indra La Fontain isimli 40 yaşında bir erkek ve 126. saatte Jean Philippe isimli 30 yaşında bir bayan kazazedeye canlı olarak ulaşmıştır.. Ekibimiz bu çalışmaları Güney Florida Arama Kurtarma Grubu (South Florida Task Force-2)ile birlikte gerçekleştirmiştir.GEA Arama Kurtarma Ekibi takip eden süreçte, bölgede düzen altına alınmaya çalışılan insani yardım çalışmalarına destek verdi.

GEA HAİTİ OPERASYON GÜNCESİ

Haiti’de 12 Ocak 2010 tarihinde yerel saat ile 17:05 de (Türkiye saati ile 13 Ocak 2010, 00:05 de) meydana gelen 7 şiddetindeki deprem felaketinin haber alınmasının hemen ardından gerekli hazırlıklara başlayan GEA Arama Kurtarma Ekibi, uluslararası yardım çağrısının üzerine ülkeye giriş için davet mektubunu almış ve 9 kişilik ekip ve gerekli malzemeler ile operasyon hazırlıklarını hızla tamamlamıştır.

14 Ocak 2010 Perşembe günü Türkiye saati ile 09.00 da, Airfrance’ın tarifeli uçağı ile afetin meydana geldiği başkent Port Au Prince – Haiti’ye doğru yola çıkmıştır. Ekibimiz Haiti Port Au Prince Havaalanının kapalı olması nedeniyle (Dominik Cumhuriyeti saati ile) 19:00 da Dominik Cumhuriyeti’nin Punta Cana ve Santa Domingo havalimanlarına eş zamanlı iki ayrı uçuşla ulaşmıştır.

Ekibimiz 15 Ocak 2010 tarihinde ise Santa Domingo’dan Haiti Port Au Prince’e karayolu ile ulaşarak, yerel yetkililerin yönlendirmesi ile Carribean Alışveriş Merkezi enkazı çevresinde araştırmalara başlamıştır. Enkazda daha önce çalışma yapan arama kurtarma ekiplerinin enkaz altından 4 kişiye ulaştıkları bilgisi edinildikten sonra, yerel yetkililerle görüşülerek son durum hakkında bilgi alınmış, enkazda canlı olduğuna dair bilgilerin değerlendirilmesinden hareketle Carribean Alışveriş Merkezi enkazında GEA Ekibimiz tekrar arama kurtarma çalışmalarına başlanmıştır.

Enkazın son durumu, yapısal analizi, çıkarılan ve mevcut krokiler üzerinden değerlendirilerek enkaza muhtemel giriş noktaları belirlenmiş, ses ile yapılan uyarılara karşılık gelmesi üzerine çalışmalara yoğun bir şekilde devam edilmiştir.

16 Ocak 2010 tarihinde günün erken saatlerine kadar enkazda tünel açma çalışmalarına devam eden ekibimize Güney Florida Arama Kurtarma Grubu (South Florida Task Force-2) 40 kişilik ekibi ve ekipmanlarıyla destek için gelmiştir. 17 Ocak 2010 Pazar günü depremin 105. saatinde Arielle Cassandra Ely isimli 7 yaşındaki bir kız çocuğu ile Lamy Jasme isimli 33 yaşında bir erkek enkaz altından canlı olarak kurtarılmıştır. Devam eden çalışmalar sonrasında depremin 108. saatinde 41 yaşında Mireille Boulos Dittmer ismli bir bayan, 125. saatte Indra La fontain isimli 40 yaşında bir erkek ve 126. saatte Jean Philippe isimli 30 yaşında bir bayana canlı olarak ulaşılmıştır. Daha sonra enkaz çevresinde yapılan moloz temizliğinin ardından enkazın farklı noktalarında dinleme çalışması yapılmış ve enkazdaki arama kurtarma çalışmaları sonlandırılmıştır. Takip eden süreçte insani yardım çalışmalarına destek veren ekibimiz, bölgede depremden etkilenen kazazedelere verilmek üzere topladığı ilaç ve sağlık yardımını “Clinique Maternite de Petion Ville” kliniğine teslim etmiştir.

20 Ocak 2010 Çarşamba günü ekibimiz Dominik cumhuriyetinde bulunan Haiti Büyükelçiliği ve resmi kurumları ziyaret ederek, bundan sonraki aşamada yapılacak olan insani yardım çalışmaları hakkında bilgi edinmiş ve bir planlama oluşturarak 21 Ocak Perşembe günü tarifeli uçak ile ülkemize dönmek için yola çıkmıştır.

GEA HAİTİ OPERASYON EKİBİ

İsim Takımdaki Görevi Mesleği
Umut Dinçşahin GEA Koordinatörü Sosyolog
Kadir Erkan Takım Koordinatörü Kalite Yöneticisi
Cem Behar Takım Lideri Acil Durum Yöneticisi
İbrahim Doğru Lojistik Teknisyen
Betül Ergün Sosyal Yardım ve Rehabilitasyon Halkla İlişkiler Uzmanı
Zeynep Gül Ünal Yapı Uzmanı Mimar
Mihrican Bal Sağlık Görevlisi Hemşire
Caner Kalaycı Teknisyen, K9 Eğitmeni Mağaza Müdürü
Nazım Özdemir Arama Kurtarma Teknisyeni Makine Mühendisi

BM 15 OCAK RAPORU

MINUSTAH (Birleşmiş Milletler Haiti Stabilizasyon Programı) tarafından yapılan bir helicopter araştırması sonucu bazı bölgeleri %50 ye yakın ya da tamamen yıkılmış olduğu ve bazı binaların tamamen çökmüş olduğu görüldü. Tüm bölgesinin hasar araştırması günlerce sürecektir.

Port-au-Prince’in şehir yerleşim bölgelerinden Jacmel ve Carrefour da depremden etkilenmiştir. Port-au-Prince in ortalama nüfusu 2.8 milyon olup, bölgede yaşayan 3.5 milyon insan şiddetli sarsıntılardan etkilenmiştir. Sağlık birimlerindeki kazazede sayısı gitgide artmaktadır. Birçok kazazede açıkta ya da hala göçük altında bulunmatadır. Ölü sayısı bilinmemektedir. Üç düzeyli bir hastane yıkılmış, ve geri kalan hastaneler de kapasite yetersizliği sebebiyle gelen hastaları geri çevirmektedir.

Herhangi bir su kaynağı bulunmamaktadır. İletişim ağları kesilmiş durumda ve elektrik yoktur. Yetkililer yağma ve diğer suç tehlikelerine karşı uyarılmışlardır. Bununla birlikte medya çöken bir hapisaneden suçluların kaçtığını bildirmiştir. Şimdiye kadar güvenlik durumu sakinliğini korumaktadır.

İnsani müdahale nin ilk önceliği şu an arama ve kurtarma desteğidir. Ağır arama kurtarma ekiplerine, sağlık destek ve yardım ekiplerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yiyecek, temiz su ve temizlik, acil durum barınakları da acil gereksinimler arasındandır. İhtiyaçların durum değerlendirmeleri sürdükçe artması beklenmektedir. Açık alanlarda toplanan nüfus ve Port-au-Prince’i Haiti’deki diğer bölgelere gitmek için şehri terk ediyor.

Havalimanı sadece insani yardım ve askeri uçuşlar için kullanılmaktadır. Yakıt eksikliği ve yardım malzemelerinin boşaltılmasındaki destek eksikliği en önemli problemlerdir. Hava taşıtlarının kendi yakıtları ile geri dönebilmesi gerekmektedir. MINUSTAH kamyon ve yük kaldırma araçlarını havalimanına konumlandırmaya başladı. Liman üç vincinin tamamen yok olması sebebiyle kullanılmaz haldedir. Yollardaki trafik tıkanıklığı ve enkazlar genel hareketi ve kurtarma çabalarını baltalamaktadır.

GEA HAITI DEPREMİ OPERASYONU’NU
DESTEKLEYEN KURUMLAR

TÜRKİYE AFET VE ACİL DURUM
YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI
BP
P&G
SWISS OTEL İSTANBUL
SWISS OTEL ANKARA
EYÜBOĞLU
İETT
İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ
NEVADA ELEKTRONİK
MEDYA TAKİP MERKEZİ
BTA CATERING SERVICES
AUM PASTANELERİ
ULUSOY ÇİÇEKÇİLİK

ÖZEL TEŞEKKÜRLER…

TÜM TÜRK ve DÜNYA BASINI

X

    Lütfen KVKK Aydınlatma metnini okuyup onaylayınız.

      Please read and accept PROTECTION OF PERSONAL DATA.