Pakistan Sel Afeti Operasyonu

6 Eylül 2010
GEA Pakistan Sel Afeti Kurtarma ve İnsani Yardım Operasyonu

28.08.2010- 05.09.2010

26 Temmuzda başlayan, Ağustos boyunca devam eden sel felaketini izlemeye alan ve bölgeden ihtiyaç listelerini edinen ekibimiz, 23 Ağustos günü Pakistan Hükümeti ve Birleşmiş Milletlerin yaptığı çağrı ve davet sonunda harekete geçerek yardım malzemelerini hazırlamaya başladı.

28 Ağustos 2010 
4 Doktor,4 Sağlık Görevlisi, Lojistik ve Kurtarma ekibinden oluşan 15 kişilik ekibimiz Türk Hava Yolları İstanbul Karaçi TK708 18:45 sefer sayılı uçağı ile Pakistan’a hareket etti..

Ekibimizle birlikte bölgeye; 12 milyon litre kullanma suyu ve 1,5 milyon litre miktar suyu arıtacak 140.000 adet klor tableti;günde 10 ton su arıtma kapasitesi ile 3 adet  su arıtma cihazı;bölgedeki sağlık ihtiyacına yönelik 11.000 kişiye tedavi hizmeti sağlayabilecek ilaç ve medikal malzeme;12.000 çocuk için oyuncak ve şekerleme ulaştırıldı.

29 Ağustos 2010
15 kişiden oluşan ekibimiz yerel saatle 03.00’da Karaçi Havaalanı’na ulaştı. Sind bölgesindeki tüm yardım faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlayan Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanının da desteğiyle medikal yardım, su arıtma ve kurtarma faaliyetlerine destek vermek üzere selden ağır bir şekilde etkilenen Thatta bölgesi yakınlarındaki Makli şehrine vardı.

Yaklaşık 200.000 kişinin evsiz kaldığı bölgedeki halk için yeni kurulmakta olan çadır kente gelen ekibimiz, hemen bir sahra hastanesinin kurulumuna başladı, aynı zamanda ana kamp merkezini de bu şehirde oluşturdu. (N24’43 E67’53).

30 Ağustos 2010 
Ekibimiz sahra hastanesinin kurulduğu çadır kentte 8 doktor ve tıbbi personelle hastaların muayene ve tedavilerine başladı. İlk gün toplam 754 hasta tedavi edildi. Bölgede hastalıkların büyük çoğunluğunu cilt enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları ve akut ishal vakaları oluşturuyordu.

İndus nehrinin doğu-batı aksında25 kmtaşmasıyla, nehirle doğrudan bir ilişkisi olmayan şehirler, kasabalar ve köyler bir ay süresince sular altında kalmıştı. Sind bölgesinde bulunan 257.000 kişinin yaşadığı Sajaval şehri de tamamen sular altındaydı. Bir ay süresince ulaşılmamış, ana şehirlere 5 saat uzaklıkta olan sel altındaki köylere Pakistan Donanması işbirliği ile operasyonlara başladı. Sel altında kalan köylera botlarla ulaşan ekibimiz burada mahsur kalan insanları arama ve kurtarma çalışmaları gerçekleştirdi. Pakistan Deniz komandoları ile birlikte 21 saat süren bir tahliye ve kurtarma operasyonunda, ekibimiz 30 ağustos günü 9 kişinin kurtarılmasında görev aldı.. Kurtarılan 9 kişi daha sonra güvenli bölgelere sevk edildi.

1 Eylül 2010
Selin ağır şekilde zarar verdiği Thatha şehrindeki köylerde mahsur kalan kişilerin olduğunu haber alan ekibimiz, sabahın erken saatlerinden itibaren Pakistan Donanması Özel Kuvvetleri ile birlikte operasyon kararı aldı. Uzun ve detaylı aramalardan sonra Sajaval şehrine bağlı Ramiso, Sumran ve Jaffarabad köylerinde günlerdir ulaşılamayan 12 kişiyi botlarla tahliye ederek çadır kentlere yerleştirildi.

Aynı zamanda kurulan sahra hastanesinde bölge halkına sağlık hizmeti vermeye devam eden ekibimiz operasyonun 2. ve 3. gününde toplam 849 hastaya tedavi ulaştırdı.

 

2 Eylül 2010
Pakistan Donanması ile birlikte yapılan son aramalardan sonra arama çalışmalarını tamamlayan ekibimiz, bölgeden edindiği 1 haftalık ihtiyaçları kapsayan erzakların 1800 kişiye dağıtımını gerçekleştirdi. Aynı zamanda bölgeye şekerleme ve oyuncakla götüren ekip , 450 çocuk için rehabilitasyon faaliyetleri sürdürdü.

 

3 Eylül 2010
Operasyon süresince Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile işbirliği içinde bir hafta süre ile bölgede hizmet veren ekip üyelerini, 3 Eylül günü Pakistan Genel Kurmay Başkanı  Tariq Majeed, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Noman Bashir ve Pakistan Amiralleri, gönüllü Türk Ekibin çalışmalarından dolayı duydukları mutluluklarını dile getirmek için sahra kliniğini ziyaret etti.

Sahra Hastanesindeki hizmetini 5 gün boyunca sürdüren ekibimiz toplam 2867 hastanın tedavisini gerçekleştirmiştir. Ekibimizin yapmış olduğu istatistiklere göre bölgedeki hastalıkların %30 Deri enfeksiyon ve yaralanmaları, %25 Solunum yolu enfeksiyonları, %20 Sindirim sistemi enfeksiyonu(ishal),%10 Anemi ve %15 Diğer hastalıklar oluşturuyor.

Ekibimiz bölgeye ulaştırdığı su arıtma cihazlarını faal duruma getirip, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak üzere klor tabletlerini donanmaya teslim etmiş, 4 eylül günü operasyonu tamamlayarak, 5 eylül günü İstanbul’a dönmüştür.

 

Teşekkürler…
GEA Pakistan Sel Operasyonunu Destekleyen Kurumlar

AFAD -Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Pakistan Başkonsolosluğu
3M
Airport Otel- BTA Catering
Anadolu Bank Çalışanları
Anadolu Sağlık Merkezi
Berkfarma
Bilim İlaç
Eskişehir Anadolu Hastanesi
Esli Su arıtma Cihazları
Fako Aktavis
Galata Marine
Grup Deltalar
Güderoğlu Tarım
İdeal Çevre Tekn. Su arıtma San.
Mavi Jeans
Medya Takip Merkezi
Mehmet Atmaca
Merkez Laboratuarı
Meydan Av
Mobilkom
Novartis
Novotel Motorola
P&G
Selçuk Ecza Deposu
TAV
Tesa
THY
Thuraya-Teknomobil
TNT
Yeni Recordati
Yılman Market

X

    Lütfen KVKK Aydınlatma metnini okuyup onaylayınız.

      Please read and accept PROTECTION OF PERSONAL DATA.