- Ekim 30, 2017
- Yayınlayan: galip
- Kategoriler: Arama Kurtarma, Haberler, İnsani Yardım, Medikal Destek, Operasyonlar, Yalnız Oyuncaklara Yeni Arkadaşlar
GEA Arama Kurtarma Grubu İnsani Yardım ve Medikal Ekibi, Arakan Mültecilerinin sınırı geçtikten sonraki ilk günlerinde yoğun olarak yaşadığı zorlukları hafifletmek amacıyla gerçekleştirdiği tıbbi destek ve insani yardım çalışmalarını gerçekleştirmiştir.
AFAD’ın bilgisi dâhilinde, 7 medikal ve lojistik ekip üyesinden oluşan GEA Ekibi, bölgedeki yerel sivil kuruluşlar olan APAD ve DC Hospital Trust ile yapılan işbirliği çerçevesinde 17-29 Ekim 2017 tarihleri arasında, GEA Pandemik Kitlerin hazırlanması, dağıtılması, sağlık taraması ve tedavi çalışmalarını Cox’s Bazaar’da bulunan 76.100 sığınmacının yaşadığı Hakimpara ve Mynarhgona Village ile yaklaşık 127.800 sığınmacının yaşadığı Balukhali Union’da kurulan mobil kliniklerde gerçekleştirmiştir.
Afetler ve acil durumlar için hazırlanmış olan, içerisinde 6 kişilik bir aileye yetebilecek gündelik hijyen malzemelerinin yanı sıra ilkyardım malzemesi, battaniye, cibinlik, havlu, bardak, tabak gibi temel ihtiyaç malzemeleri bulunan GEA Pandemik Kitler -bulaşıcı hastalıkları önleyici set- 4200 sığınmacıya yoğun çalışmalar sonucu ulaştırılmıştır.
Zorunlu göçün, zor çevre koşullarının ve kamplardaki kısıtlı imkanların yarattığı sağlık problemleri mülteciler için hayatı daha da güç hale getirmektedir. Ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan 3094 Arakanlı mülteciye GEA Ekibindeki gönüllü doktorlar ve sağlık görevlileri tarafından sağlık taramaları ve ayakta tedaviler gerçekleştirilmiştir.
Bölgede çalışmalar yapan ekibimizin edindiği bilgilere göre, yaklaşık olarak 1,3 Milyon sığınmacının birçok yokluk içerisinde yaşam mücadelesi verdiği Cox’s Bazaar’da 14 kamp bölgesi bulunmaktadır.
Kamplarda bulunan mültecilerin büyük çoğunluğu kendi ülkelerinde balıkçılık ve tarımla uğraşan insanlardan oluşmaktadır. Genel olarak okuma yazma oranı çok düşük, kızların evlenme yaşı 13-14, erkeklerin ise 15-16 yaştır. Göç eden halkın %45’inin çocuklar, kadınlarının ise %70’inin hamile olduğu kamp bölgesinde elektrik bulunmuyor. Temel alt yapı hizmetlerinden yoksun olan kamplarda salgın hastalıkların önlenmesi için temel hijyen şartlarının sağlanması büyük önem teşkil etmektedir.
Bölgede başta AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığımız ve TİKA olmak üzere birçok Sivil Toplum Kuruluşumuz, yaşanan zor koşullarda inanılmaz özveri ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bölgede çalışmalara devam eden bütün Türk Ekiplere başarılar diliyoruz. Tüm çalışmalar, bölgedeki Arakan’lı Müslümanların yarasına merhem olsun!